Röding med sparris och hollandaise

Vi fick med oss ett knippe sparris hem från mamma på kräftskivan i söndags och när jag satt på tunnelbanan hem igår tänkte jag att den skulle passa ypperligt till röding. Jag har nämligen sett att butiken där vi handlar brukar sälja färsk röding i sin fiskdisk. Röding är en fisk som jag tycker väldigt mycket om och gärna beställer när vi är ute och äter, trots det har jag aldrig lagat det själv. Igår var det dags att ändra på det!
Jag blev lite förbluffad över prissättningen på den färska rödingen. 283kr/kg för rödingfilé och 110kr/kg för hel röding. Det är nästan dubbelt så dyrt för att få fisken filéad. Nu har ju inte jag filéat just en röding förut men hur man filéar nyfångad makrill har jag koll på, så jag tänkte att jag kunde prova.

Jag kan väl inte säga att mitt hantverk skulle vinna några utmärkelser direkt men jag blev ändå hyfsad nöjd, särskilt med tanke på att jag inte hade någon filékniv att arbeta med. Trots att det blev lite för mycket kött kvar på renset enligt mitt tycke så fick jag ändå ut bra filéer och, tro det eller ej, så lyckades jag få bort precis alla ben. Rätt bra för att vara första försöket :)
När fisken var filéad la jag den i en ugnsform och hade över salt, samt vit- och rosépepparkorn som jag kört i morteln. Sen ringlade jag över lite olivolja och så fick det lagas i ugnen på 150 grader i några minuter. Jag vet tyvärr inte exakt eftersom jag gick på hur fisken såg ut när jag tog ut den. Skulle gissa på kanske 20min.

Till fisken hade jag kokt potatis, där sparrisen fick koka med den sista minuten. Jag gjorde också en hollandaise, som passar väldigt bra både till fisk och till sparris. Såsen är väldigt enkel att göra;
- Smält 200g smör
- Vispa 4 äggulor och 3msk vatten över ett vattenbad (e.g. en kastrull med kokande potatis) tills det blivit fastare i konsistensen
- Ta av äggen från värmen och häll sakta ned det smälta smöret under omrörning (undvik bottensatsen)
- Smaka av med salt, peppar, cayenne och citron
Summa summarum blev det kanske inte en vanlig måndagsmiddag men eftersom jag tycker så mycket om att laga mat så var det riktigt kul att prova någonting nytt och försöka lära mig hur jag bäst hanterar rödingen. Nästa gång blir det säkert ännu bättre men jag kan lova att det var minst lika gott som det ser ut!
Det låter som en kanonmiddag att börja arbetsveckan med. :-)