Marinerad frukt med vit chokladmousse

Igår var vi på middag hos några vänner. Vi delade upp matlagningen lite mellan oss och den här gången hade vi hand om efterrätten. Temat var åt det asiatiska hållet eftersom huvudrätten var dumplings. Jag klurade en hel del på vad som skulle vara en bra efterrätt och hittade till slut ett recept som verkade bra: marinerad frukt med vit chokladmousse.
Marinerad frukt (8 pers)
- 2dl rom
- 2dl mango- och passionsfruktjuice
- 100g ingefära
- 3 stjälkar citrongräs
- 100g socker
- Juice av 4 lime
- Vaniljstång
- Mynta
- 1 ananas
- 1/2 nätmelon
- 2 kiwi
- 4 passionsfrukter
Ha ned alla ingredienser (förutom frukt och mynta) i en kastrull och låt sjuda i 10min. Ta sedan bort från värmen och låt det stå och dra i ytterligare 20min. Sila av och häll över den skurna frukten. Det ska sedan stå och marinera i 30min.
Vit chokladmousse (8 pers)
- 4dl hackad vit choklad
- 3 vaniljstänger
- 1l grädde
- 2dl smetana
Börja med att värma och smälta chokladen tillsammans med urkärnade vaniljstänger och 4dl grädde. När chokladen smält så lyfter du ur vaniljstängerna och häller i resten av ingredienserna. Ställ svalt och låt kallna. När det är svalt så är det dags att vispa. Kör med elvisp tills du har en luftig mousse och ställ sedan tillbaka in i kylen. Jag tror att jag körde lite för länge så moussen blev lite halvgrynig men det var bara som det såg ut för smaken var len och fin.
Vid servering så la vi upp frukt och mousse på tallrik. Vi ringlade över lite av marinaden och toppade med strimlad mynta.
Jag var initialt lite osäker på om det skulle bli lyckat men jag hade oroat mig i onödan för det var riktigt gott. Marinaden hade mycket smak och var ganska stark och tillsammans med den mjuka, söta moussen så blev det riktigt gott.

Middagen i övrigt var som sagt dumplings och till det hade vi en nudelsallad. Jag var inte inblandad i tillagningen av de rätterna men deltog gladeligen i att äta upp det. Väldigt gott alltihopa!