Yakuniku med gurksallad

 
Igår var min mamma på middag och vi hade plockat fram entécôte för att hitta på någon god middag med. Jag tyckte att det vore roligt att göra någonting annat än att bara steka köttet som vi brukar och kom då på idén att göra egen yakuniku. Efter att ha läst lite recept verkade det ganska enkelt så vi körde på det. Till yakunikun hade vi en gurksallad med asiatiska smaker och jasminris.
 
Yakuniku
  • Ca 6-700g entrécôte 
  • Marinad:
    1 dl japansk soya
    0,5 msk sesamolja
    1 pressad vitlöksklyfta
    2 msk socker
    1 msk riven ingefära
  • 0,5 dl sesamfrö
  • 10 cm purjolök
Börja med att strimla entrécôten i tunna skivor och blanda sedan alla ingredienser till marinaden. Lägg i köttet och låt marinera i ca. 15min. Under tiden kan du göra gurksalladen och börja koka riset. Rosta också sesamfröna i en torr stekpanna. När köttet marinerats klart så steker du det tills det mesta av marinaden har kokat bort. Jag stekte i två omgångar för att inte få för mycket kött i stekpannan. Då köttet ser bra ut har du i strimad purjulök och de rostade sesamfröna och steker i 1-2min till. Klart att servera!
 
Gurksallad
  • 1 gurka
  • 3 msk risvinäger
  • 1 msk socker
  • 1 liten röd chili
  • 1 tsk sesamolja
  • 3 krm salt
Skiva gurkan på längen med en osthyvel. Kärna ur och finhacka chilin, blanda sedan allt i en skål och låt stå ett tag. Det är inte svårare än så. Jag tycker att salladen var god men att den saknade lite umpf. Nästa gång kanske jag har i lite mer vinäger och chili. Kanske också lite riven ingefära. Den här salladen var väldigt mild och jag var ute efter lite mer smak, men vill du ha en mild gurksallad var den kanon. 
 
Överlag var rätten riktigt god och lättlagad. Det är lite roligt att göra någonting man annars bara äter på restaurang, lite som när jag gjorde souvlakin. Oftast är det inte så svårt men man tänker bara inte på att det går att laga de rätterna hemma.