Varmrökt lax med dillstuvad potatis

Igår var jag och handlade i en av mina favoritaffärer: Ica Liljeholmen. Det är en stor butik med riktigt bra utbud av kött, fisk, ost och annat gott. Där brukar det inte vara några som helst problem att få inspiration till en middag men igår fick jag gå runt ett tag innan jag kom på något jag ville laga. Till slut gick jag förbi ett erbjudande om gravad lax och fick då äntligen lite inspiration. C är inte så förtjust i just gravad lax och därför fick det bli varmrökt lax med dillstuvad potatis.
Dillstuvad potatis
- Potatis
- Smör
- Mjölk
- Vetemjöl
- Dill
- Salt
- Peppar
Jag använde delikatesspotatis igår eftersom jag ville ha mindre potatisar där jag kunde ha kvar skalet. De delade jag på hälften och kokade i lite saltat vatten. När så potatisen började blir klar började jag med själva såsen till stuvningen. Ta ungefär 2msk smör och smält i en katsrull. Ta sedan bort kastrullen från värmen och vispa ned 3msk vetemjöl. Tillbaka till värmen och ha i lite mjölk, vispa så att vetemjölsblangningen löses upp. Jag hade i 3dl mjölk men kände att det blev lite för lite så då hade jag också i en skvätt matlagningsgrädde. Såsen får sedan koka upp och kryddas med salt och peppar. Låt det stå och småputtra lite så att såsen tjocknar till den konsistens du vill ha. Smaka sedan av och ha i hackad dill från en hel sådan färsk kruka.
När potatisen kokat klart häller du av vattnet och låter potatisen ånga av lite. Blanda sedan försiktigt i potatisen i stuvningen och så är du klar!
Till den dillstuvade potatisen hade vi som sagt varmrökt lax men det går ju bra med i princip vilken lax man vill. Både jag och C tyckte att det var riktigt gott så jag rekommenderar att prova det här. Att det dessutom är väldigt snabblagat är ju inte helt fel så här mitt i veckan heller.