Tapas och cava


Igår var det fredagsmys hos oss i form av en gammal favorit: tapas. Det är en rätt som nog de allra flesta gillar eftersom den går att anpassa och variera i oändlighet. I vår rätt blev det:
  • Pata Negra
  • Appenzeller (ost)
  • Patatas bravas med aioli
  • Friterad chorizo
  • Pimientos de padrón
  • Spinata calabra salami
Gällande Pata Negra, appenzeller och salami är de inget man tillagar utan bara lägger fram som de är. Det enda vi gjorde var att skära av kanterna på osten så att vi enkelt kunde ta bitar vid bordet. 
 
Patatas Bravas
  • Potatis 
  • Chilipulver 
  • Paprikapulver 
  • Salt
  • Aioli
Det finns flera olika sätt att laga Patatas bravas, men grunden är potatis i bitar tillsammans med aioli. Vi skivade ned potatisen i mindre bitar och kokade dem nästan klara. De fick sedan svalna lite så att den inte skulle falla sönder och sedan stekas klart i stekpanna. Under tiden den stektes kryddade jag med mycket chilipulver och paprika. Vi ville egentligen ha chiliaioli men hittade ingen i affären och därför fick istället potatisen stå för chilismaken. 
 
Till potatisen hade vi aioli. Det blev färdigköpt denna gång, från Jesses. God aioli och tillsammans med den kryddstarka potatisen blev det fantastiskt gott. 
 
Friterad chorizo
  • Färsk chorizo 
  • Frityrolja
Enkelt och galet gott. Vi hade chorizo som vi köpt i Barcelona i frysen så det var lite fusk med så grymma råvaror, men så gott! Idén om att fritera chorizo kommer faktiskt från just den cavabaren där vi köpt denna chorizo, för det är just så den serveras där. Skiva upp korven i ca 2cm tjocka skivor och fritera den tills de har fått fin färg. Du vill ha dem ganska välfriterade så låt dem ligga i ett tag. 
 
Pimientos de Padrón 
  • Pimientos (små paprikor)
  • Olivolja 
  • Flingsalt 
Lägg pimientos i en ugnsfast form och häll över olivolja och strö över flingsalt. Kör dem sedan i ugnen på hög värme så att du i princip grillar dem. 
 
 
Till maten drack vi en cava som passande nog också kommer från den lilla cavabaren i Barcelona. Cavan gick tidigare att importera till Sverige men den importören har nu lagt ned så jag vet inte om det går att importera längre. Så, vill du prova den får du helt enkelt åka till Barcelona och leta reda på baren "Can Paixano".
 
Fantastiskt gott och grymt bra fredagsmys eftersom man äter länge och verkligen äter tillsammans. Vi serverade våra tapas på ett och samma fat som vi sedan båda åt av. Helt perfekt helt enkelt.