Pasta med räkor, chili och tomat

Sådär, julen är färdigfirad och julmaten uppäten. Som kontrast till det man ätit de senaste dagarna så blev det en het pasta med räkor till middag. Receptet är eget och proportionerna varierar lite från gång till gång. Denna gång blev det:
- 4 tomater
- 4 vitlöksklyftor
- 1 bit ingefära
- 1 chili
- 1 dryg tsk chilipasta
- Olivolja
- Räkor
- Koriander
- Salt
- Peppar
- Pasta
Börja med att ha ganska mycket olivolja i en stekpanna. Skiva upp tomaterna och ha i dem i oljan. Hacka vitlök, ingefära och chili, och ha i dem i pannan. Krydda med salt, peppar och chilipastan. Vi har en fantastisk chilipasta som tyvärr inte går att få tag på i affär utan kommer från min pappas gamla barndomsvän i Kungshamn. Har man inte turen att ha sådan special så fungerar det bra med sambal oelek också, jag har själv använt det flera gånger. Då kan det vara gott att även ha i lite tomatpuré för att få lite djup och sötma. Det du är ute efter är främst chilismaken och hetta.
Nu kan det vara dags att börja koka din pasta. Jag brukar alltid ha spagetti men det fungerar säkert också med annan pasta, tveksam till makaroner dock. Låt tomatsåsen koka vidare under tiden. Du ska låta den koka ganska länge så att tomaterna smälter och du inte har några hela skivor kvar.
När såsen börjar se bra ut kan du smaka av och se så det är gott (och helst starkt!). Ha i skalade räkor och låt dem koka med i en liten stund. Låt dem inte koka för länge, då blir de sega. Blanda i pastan och toppa med koriander.
Det här är en rätt som jag verkligen tycker om och som blir lite olika varje gång. Det går att ha i fler smaker och experimentera hur mycket man vill, det är lite av charmen med egna recept.