Moules marinières

En arbetsdag kvar innan 2,5 veckors julledighet. Det måste man ju fira lite så igår fick det bli musslor till middag. Vi äter rätt mycket musslor när vi har det till middag, eftersom vi inte har några pommes eller sådana tillbehör. Det enda vi hade var två ganska små skivor gott bröd var, som vi kunde doppa i såsen. Gott kan jag lova. För en portion musslor har vi:
- 1 nät blåmusslor
- 2 vitlöksklyftor
- 2 schalottenlökar
- 1,5 dl vitt vin
- 2 dl matlagningsgrädde
- En skvätt fiskfond
- Olivolja
- Salt
- Peppar
- 1/2 krukpersilja
- Jag hade också 1/2 hackad chili i mina musslor
Börja med att tvätta musslorna i kallt vatten. Skrubba bort sjögräs och annat smuts. Det här är onekligen det jobbigaste momentet med att tillaga musslorna. Det tar lite tid och eftersom vattnet ska vara iskallt är det heller inte helt bekvämt för fingrarna. Men, det är värt det i slutändan. Om någon mussla är skadad eller inte stänger sig i det kalla vattnet så ska du slänga den.
Hacka vitlök och schalottenlök (och chili om du som mig vill ha extra smaksättning). Stek löken (och chilin) i lite olivolja i en kastrull med lock, alternativt traktörpanna, tills de mjuknat. Ha sen i musslor, vin, grädde och fiskfond. Krydda med lite salt och peppar. Lägg på locket och låt koka i några minuter. Musslorna är klara ganska snart och du ser när det är dags genom att de öppnat sig. Toppa med hackad persilja och servera direkt.
När du äter är det viktigt att du inte äter de musslor som inte öppnat sig. Det är en ganska enkel regel att komma ihåg: de som är öppna innan du kokar ska du slänga och de som är stängda efter du kokat ska du slänga. Jag har aldrig, peppar peppar, blivit dålig av musslor men det ska vara riktigt illa så släng de du är osäker på, better safe than sorry...

Vi köpte en hel flaska vin till musslorna så att vi skulle få varsitt glas till maten också. Det blev en gammal favorit: Petit Chablis från Domaine Sainte Claire, nr. 5588 för 119kr. Det ett gott vitt vin som vi brukar ha väldigt ofta när vi ska ha vitt vin. Inte farligt dyrt men riktigt gott, så det är ett litet tips.