Lammkotletter med potatispuré och rödvinssås

 
Under dagen igår funderade jag lite på vad jag ville göra med lammkotletterna jag tog fram ur frysen på morgonen och kom fram till att det nog skulle passa med potatispuré och rödvinssås. Jag hade rätt; jäklar vad gott det var!
 
Lammkotletter
  • Lammkotletter
  • Smör
  • Vitlök
  • Rosmarin
  • Svartpeppar
  • Salt
Vi brukar steka upp lammkotletter och sedan låta dem bli klara i ugnen men igår provade vi att steka klart dem helt och hållet. Jag gjorde precis som jag brukar när jag steker kött (stek på ena sidan tills köttet blir glansigt, vänd och stek på andra sidan tills du börjar se köttsaft) och tycker att det blev ganska bra.Trots att det lamm vi använde igår inte var av högsta kvalitet så blev det riktigt gott. Jag kan bara tänka hur det blir om man köper färskt lamm från en köttdisk..
 
Lammet stektes i smör och kryddades med rosmarin, salt och peppar. Under stekningen la jag också i en skivad vitlöksklyfta som fick ge smak åt köttet.
 
Potatispuré
  • Potatis
  • Mjölk
  • Smör
  • Matlagningsgrädde
  • Salt
  • Peppar
  • Muskotnöt
Börja med att skala, dela och koka potatisen. När den är klar så pressar du den genom en potatispress och kryddar upp med kryddorna. Ha i en klick smör och lite mjölk, sedan vispar du ihop det till en puré. Blir det som potatismos har du haft för lite mjölk och så var det för oss igår. Dock var mjölken slut så vi fick kompensera med lite matlagningsgrädde, vilket fungerar bra det med. Har man bara den lite fetare grädden är det lätt att purén blir klistrig och därför tycker jag att det är bättre att använda mjölk i första hand.
 
Rödvinssås
  • Rödvin
  • Schalottenlök
  • Rosmarin
  • Kalvfond
  • Tomatpuré
  • Maizena
  • Smör
  • Peppar
Börja med att steka schalottenlök tillsammans med rosmarin. Du vill inte att löken ska få färg utan bara mjuka upp den lite. Ha sen i någon deciliter rött vin. Jag kan tyvärr inte säga vad vi hade för vin i vår sås, men något gott var det i alla fall. Vi gör nämligen så att så fort det blir någonting kvar i en vinflaska så häller vi det i en fryspåse och sparar i frysen. Det är kanon när man ska laga köttfärssås eller som i det här fallet, rödvinssås. Då har man alltid vin att använda utan att behöva öppna en hel flaska, nackdelen är att man inte kommer ihåg vad det är för vin man har fryst.
 
Låt vinet koka upp och krydda sedan med resten av kryddorna, fond och tomatpuré. Exakt vad vi har i rödvinssåsen brukar variera lite beroende på hur vinet smakar, det är exempelsiv inte alltid vi har tomatpuré. Du vill att såsen ska smaka ganska mycket, egentligen ska den faktiskt vara lite för stark när man smakar av den. Anledningen är att såsen späds ut med maten när du äter, så för att det ska smaka bra av såsen är det bra att den smakar lite för mycket när man tar den för sig själv. 
 
När du är nöjd med smakerna silar du av såsen för att få bort löken och rosmarinen. Red såsen med maizena och montera med lite smör. Smaka av igen så att du är nöjd (kom ihåg, mycket smak), sen är det klart!