Älgentrecôte med tillbehör


Igår var det middag hos några vänner. Vi tycker alla riktigt mycket om mat så det brukar alltid bli fantastiskt goda middagar och så även igår. Temat blev svenskt och väldigt gott. 

Till förrätt hade de gjort Pelle Janzon. Jag förstår inte varför jag inte ätit det tidigare, det är ju en kombination av mina favoriter: löjrom och carpaccio. I originalreceptet ska det vara äggula men det skippade vi till förmån för creme fraishe. Både jag och C tyckte att det var otroligt gott så vi kommer definitivt att göra det själva. Jag avvaktar därför med recept tills jag själv lagar det och vet precis hur man gör. 

Huvudrätten vad det däremot jag som lagade. Det blev älgentrecôte, smörstekta kantareller, råstekt potatis, ungsbakad tomat och vitlökssmör. 

Älgentrecôten stekte jag i smör med lite salt och peppar. Det behövs inte mer när det är så bra kött. Stek på ganska hög värme på ena sidan till du ser att det börjar bli glansigt. Vänd då och stek tills du börjar se köttsaften. Klart!

Kantarellerna stektes i smör och så även potatisen. Potatisen var skivad i tunna skivor och de sista minuterna hade jag i några skivor vitlök. Vi stekte i en traktörpanna så att vi kunde ha på locket under stekningen, det hjälper till att göra potatisen mjuk. Tyvärr var stekpannan inte optimal att steka potatis i så det fastnade lite i botten. Du ser kanske på bilden att potatisen är lite trasig. Det gör ju dock inget för smaken så det var ingen större fara. 

För att göra de ungsbakade tomaterna delade jag dem i halvor, saltade, pepprade och rev över lite parmesanost. Det fick sedan stå i ugnen på ca 150 grader i 20min. 

Vitlökssmöret var vanligt smör där jag pressat ned en stor vitlöksklyfta och blandat om tillsammans med lite halvssalt. Jag formade sedan smöret genom att rulla in det i plastfolie och lät det stelna i kylen. 

Till efterrätt fick vi en pepparkakscheescake. Riktigt gott med lite varm glögg till! 

Utöver god mat och riktigt bra sällskap fick vi också hälsa på deras drygt 1,5 månader gamla dotter. Sådant slår aldrig fel :)