Helgrillad kyckling med rotfrukter och vitlökssås

Igår var det jag som stod för matlagningen och C hade önskat sig något "rustikt", så då fick det bli helgrillad kyckling. Kycklingen smaksatte jag med salami och citronpeppar och till det hade vi ungsrostade rotsaker och en vitlökssås. Så här gjorde jag:
Helgrillad kyckling
- Hel färsk kyckling
- Salami
- Citronpeppar
- Svartpeppar
- Salt
- Soya
- Olivolja
För att få en lite roligare rätt så smaksatte jag kycklingen med salami. Genom att försiktigt lossa på skinnet kan man fylla kycklingen med lite vad man vill och igår blev det salami. Jag hade två skivor i vardera bröst och en skiva i vardera lår. Sen la jag också några skivor inne i själva kycklingen innan jag stängde till benen så att den skulle hålla smakerna inne. Jag saltade, pepprade och hade över soya samt olivolja innan kycklingen var klar att åka in i ugnen.
Vitlökssås
- Creme fraiche
- Pressad vitlök
- Rosmarin
- Salt
- Vitpeppar
Till sås pressade jag ned en vitlöksklyfta i creme fraiche och smaksatte med rosmarin och vitpeppar. Den fick sedan stå och dra medan resten av maten tillagades i ugnen. Det blev en enkel men god sås som passade bra till både kycklingen och rotsakerna.
- Potatis
- Gullök
- Sötpotatis
- Morötter
- Vitlöksklyftor
Ska man göra rotfrukter i ugn så kan man ha i princip vilka rotsaker man vill. Huvudsaken är att de är skurna i ungefär lika stora bitar så att allting blir klart samtidigt. Igår fick det helt enkelt bli en blandning av de rotfrukter som låg i kylskåpet. Jag la rotsakerna och löken i en ugnsform, hällde över olivolja och lite kryddor och ställde sedan kycklinen i mitten. Det hela fick köras i ugnen på 200 grader i ca.40min.
När allting verkade klart så tog vi ut allt ur ugnen och jag kände med en potatissticka så allt var färdiglagat. Det såg bra ut, rotsakerna var mjuka och det var klar vätska som kom ur kycklingen. Dock upptäckte vi rätt snabbt när vi delade kycklingen att den inte alls hunnit bli klar. Så det blev folie runt rotsakerna så att de skulle hålla värmen och sen tillbaka in i ugnen med kycklingen. Ca.15-20min senare så var den till slut också klar och tom tur var hade rotsakerna inte kallnat.
Allt som allt blev det en rustik och god måltid, precis som det var beställt. Särskilt gott tyckte jag att det blev med det krispiga skinnet med smak av soyan och citronpeppar till den milda kycklingen och salta salamin.
